Jan Morell, 1949

Kunstneren skriver

"Jeg kom til verden i en farvehandel i Vestergade 36 i Thisted. Her købte den navnkundige Jens Søndergård maling, når han arbejdede i sit atelier i Sdr. Vorupør.

Allerede på det tidspunkt begyndte min drøm om at blive kunstner at spire. Min far og storebrødre malede og naturligvis så jeg dem over skulderen. Et andet incitament måske været at Jens Søndergård en dag kom med en kommentar til min far: ”Den bette ski ska sgu nok blive kunstner en dag – med alle de farver han ser til dagligt”. Der gik dog en halv snes år før jeg for alvor kom i gang med penslerne.

Det kan ikke undre nogen at jeg er inspireret af Thys unikke og voldsomme vidtstrakte landskaber og vilde hav.

Jeg har udstillet i kunstforeninger og i virksomheder over hele landet – især i Jylland. Herudover er jeg blevet antaget på fire censurerede udstillinger. Her iblandt Kunstnerne Censurerede Påskeudstilling.

Galleri Gurskaja har meget velegnede lokaler. Glæd dig til at se dem og vi trettens værker".

 

Det er havet og landskaberne ved den jyske vestkyst og i Thy, der er og har været genstand for Jan Morell's opmærksomhed. Det enkle landskab med de store flader og den fjerne horisont og højt til himlen. Det er mennesket, sat ind i motiver fra vestkysten med himmel og hav, der giver fornemmelse af proportionerne.

 

 

Kolorisme og farveintensitet er med til at underbygge motivernes ofte dramatiske karakter. Kunstneren bruger bevidst komplementære og harmoniske farveskalaer til at understrege stemningen i et billede. 

På den ene side vender Jan Morell blikket ind i landet og mod de store flader i landskaberne. På den anden side vendes blikket mod det frådende hav. Som endnu en komplementær effekt motiverne imellem. Som energien og modsætningen i det miljø Jan Morell voksede op i.