Svanen

 Michael Kofod arbejder med den glasteknik, der hedder ”ovnformet glas”. Det betyder, at glasset varmes op i ovnen og formes alene ved tyngdekraftens hjælp.

At smelte glas ned i en keramikform, der har form som et fad, er et typisk eksempel på det. Og ikke så svært. Men når Michael laver skulpturer, som fx Svanen her på billedet, skal det planlægges grundigt. Nogen gange synes Michael, at ”ingeniør-arbejde” er en del af kunstarbejdet.

Svanen er blevet formet 4 gange i ovnen. Da Michael kun har tyngdekraften til at forme sit glas, må han bygge komplicerede keramikskeletter til at smelte glasset ned over.

Derefter skal glasset køles helt af, hænges op på en ny måde i et nyt keramikskelet og formes på ny.

Da keramikskeletterne ikke på nogen måde afspejler den endelig facon, er de enkelte brændinger færdige, når glasset har opnået den ønskede bøjning, og ikke - som i eksemplet med det simple fad - er smeltet ned i bunden af formen.

Derfor opvarmes glasset meget langsomt, og under processen, der typisk tager 3-5 timer, må Michael løbende kigge i ovnen for at sikre, at formningen sker langsomt og som ønsket, og hurtigt køle ovnen lidt ned, når denne formning er blevet, som den skal.

Inden glasarbejdet starter, eksperimenterer Michael med fx papir- og skumplast-skabeloner, for at finde den startfacon, der efter et antal formninger, skal ende ud i den ønskede slutfacon.

 

 

Michael Kofod kalder denne skulptur for ”Svanen”.